Vibrofinisarea este un proces tehnologic utilizat pentru finisarea suprafețelor metalice sau a altor materiale. Este o metodă de prelucrare a suprafețelor care implică utilizarea vibrațiilor și a unui mediu abraziv pentru a îndepărta imperfecțiunile și a îmbunătăți finisajul.

Procesul de vibrofinisare implică plasarea pieselor de prelucrat într-un container special numit vibrofinisor. Împreună cu piesele, se adaugă un mediu abraziv, cum ar fi bile de ceramică sau ceramică plastică, și adesea și un lichid de lucru care poate include apă și compuși chimici specializați.

Containerul este apoi supus unei mișcări vibrante, care determină ca piesele și mediul abraziv să se frece și să se ciocnească între ele. Acest proces de frecare și ciocnire ajută la îndepărtarea suprafețelor aspre, a zimțurilor și a imperfecțiunilor, precum și la rotunjirea marginilor și la uniformizarea suprafeței.


Vibrofinisarea este utilizată în diverse industrii, inclusiv în industria metalurgică, prelucrarea pieselor din plastic, fabricarea bijuteriilor, industria aeronautică și multe altele. Este eficientă pentru finisarea pieselor cu forme complexe sau pentru finisarea loturilor mari de piese în mod eficient și uniform.

Recondiționarea jantelor auto este un proces prin care jantele existente sunt reparate și reînnoite pentru a le restabili aspectul și funcționalitatea. Acest proces poate implica mai multe etape, în funcție de starea jantelor și de obiectivele proprietarului:

Curățare și demontare: Înainte de a începe orice reparație, jantele trebuie curățate în profunzime și demontate de pe mașină. Aceasta permite accesul la toate suprafețele și ușurează recondiționarea.

Repararea zgârieturilor și avarii: Dacă jantele prezintă zgârieturi, zimți sau alte avarii, acestea trebuie reparate în prealabil. Acest lucru poate implica umplerea cu material adecvat, nivelarea și finisarea pentru a obține o suprafață netedă.

Refacerea finisajului: După ce jantele au fost reparate, se aplică un nou finisaj pentru a le reda aspectul inițial sau pentru a le îmbunătăți aspectul. Acest lucru poate include vopsirea într-o culoare nouă sau aplicarea unui strat de protecție, cum ar fi lacul transparent.

Echilibrare: Odată ce recondiționarea jantelor este completă, acestea sunt echilibrate pentru a asigura un comportament corect pe drum.

Recondiționarea jantelor auto poate fi realizată de către profesioniști în domeniu, care au echipamentul și experiența necesară pentru a efectua fiecare etapă în mod corespunzător. Este o modalitate excelentă de a îmbunătăți aspectul mașinii și de a prelungi viața jantelor existente.