Mașinile electrice chinezești au devenit tot mai populare pe piața globală în ultimii ani, datorită prețurilor mai accesibile și a tehnologiilor inovative. Unele dintre cele mai cunoscute mărci chinezești de mașini electrice includ:

1. BYD – Unul dintre cei mai mari producători de vehicule electrice din lume, care oferă o gamă largă de modele, de la mașini mici la SUV-uri și autobuze electrice. După SUV-ul Atto 3 și hatchback-ul Dolphin, cel mai recent și mai ambițios model BYD de până acum este o berlină complet electrică, Seal.

Concurent cu modele precum Tesla Model 3, BMW i4, Polestar 2 și Ioniq 6 de la Hyundai, Seal este disponibil cu tracțiune spate și tracțiune integrală.

Ambele au în comun aceeași baterie de 82,5 kWh. În ceea ce privește autonomia, opțiunea cu tracțiune spate poate atinge 570 km cu o singură încărcare, în timp ce modelele cu tracțiune integrală au o autonomie preconizată de 520 km.

BYD, sau „Construiește-ți visele”, a vândut peste 3,5 milioane de automobile și este pionier în tehnologia bateriilor de peste două decenii.

Bateria utilizează chimia LFP, astfel încât nu conține cobalt și este mai ieftină de fabricat decât bateriile litiu-ion, deoarece sunt necesare mai puține materiale prețioase.

2. NIO – Cunoscut pentru modelele sale premium, NIO produce SUV-uri electrice și este apreciat pentru tehnologiile avansate, cum ar fi bateriile interschimbabile.

3. XPeng – O altă marcă populară care a atras atenția prin modelele sale de mașini electrice accesibile, cu caracteristici tehnologice avansate.

4. Li Auto – Specializați în vehicule electrice cu autonomie extinsă (range-extended EVs), Li Auto a avut succes pe piața chineză și intenționează să se extindă internațional.

5. Geely – Un alt gigant auto chinez care produce atât vehicule electrice, cât și hibride, și care deține mărci europene cum ar fi Volvo.

6. HiPhi X - Una dintre cele mai inovatoare companii de automobile electrice care au apărut în China, HiPhi, lansează un SUV complet electric pentru a se confrunta cu Tesla Model X, Audi Q8 e-tron și BMW iX.

HiPhi X are o baterie de 97 kWh care este cuplată cu două motoare în față și în spate și oferă o autonomie maximă de 460 km.

Cumpărătorii pot alege între două modele la lansare – o configurație cu patru sau șase locuri – iar printre caracteristicile unice se numără farurile care pot proiecta imagini sau chiar filme și ușile cu deschidere automată a aripilor fără atingere.

Aceste mărci sunt tot mai prezente pe piețele internaționale și aduc inovație în industrie, inclusiv în domeniul autonomiei vehiculelor și al încărcării rapide.


Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului, transmite CNBC

În 2025 China va depăşi Occidentul la vânzările de maşini electrice. Toate prognozele indică o creştere fulminantă a vânzărilor de automobile „verzi” în raport cu cele tradiţionale, în timp ce piaţa din Europa şi SUA  încetineşte reflectând adoptarea lentă de către industria auto tradiţională a noii tehnologii, incertitudinea privind subvenţiile din partea statului şi creşterea protecţionismului împotriva importurilor din China, scrie FT.

Potrivit prognozelor, în 2025 numărul automobilelor electrice din China s-ar dubla – de la 5,9 milioane în 2022 la 12 milioane - iar vânzările de autovehicule tradiţionale vor scădea cu peste 10% anul viitor, ajungând la mai puţin de 11 milioane, reflectând o scădere de aproape 30% faţă de 14,8 milioane în 2022.

Robert Liew, director de cercetare în domeniul energiei regenerabile pentru Asia-Pacific la Wood Mackenzie, a declarat că succesul chinezesc în domeniul automobilelor electrice este o doavadă a dezvoltării puternice a tehnologiei în interiorul ţării şi a faptului că au reuşit cu succes să îşi securizeze lanţurile de aprovizionare globală pentru resursele necesare automobilelor electrice.

Rămâne de văzut ce impact vor avea tarifele asupra preţurilor de consum. Unii producători pot fi capabili să le absoarbă cel puţin parţial. În primele nouă luni ale anului 2024, exporturile de vehicule electrice ale Chinei către UE au scăzut cu 7% faţă de anul precedent, dar au crescut cu mai mult de o treime în august şi septembrie, înaintea tarifelor, potrivit datelor Asociaţiei Chinei pentru Autoturisme.