Începând cu 6 iulie , toate mașinile NOI de pasageri vor trebui să includă o cutie neagră obligatorie – un „înregistrator de date despre evenimente” sau EDR care, similar cu casele negre din avioane, înregistrează cele mai relevante informații în cazul unei accident.

Dispozitivul va fi obligatoriu la toate mașinile noi și ar putea afecta direct prețul primelor auto dacă asigurătorii au în sfârșit acces la aceste date. Cutiile negre sunt, de fapt, nişte mici unităţi electronice. Sunt conectate la sistemele de siguranţă ale maşinii şi odată montate nu vor putea fi sub nicio formă dezactivate sau oprite. În caz de accident, se vor activa automat odată cu declanşarea airbag-urilor şi blocarea centurilor şi vor începe să înregistreze

Cum va funcționa cutia neagră?

Mai exact, caseta neagră va salva datele generate din cele 30 de secunde dinainte și cele cinci de după incident. Aceste informații pot fi analizate ulterior. Se spune că informațiile colectate vor fi anonime și nu vor fi înregistrate date personale precum numele șoferului, vârsta sau sexul.

Printre informațiile care vor fi înregistrate se numără viteza vehiculului, frânarea, turația motorului, forța impactului frontal și lateral, mișcările de direcție și poziția accelerației... Se va înregistra și funcționarea sistemelor de securitate precum airbag-urile, centurile de siguranță și asistenții de conducere și vor ține cont de timp și parametri cronologici, cum ar fi ora și data accidentului.